Sidohängda fönster eller vridfönster?

Sidohängda fönster eller vridfönster?

Sidohängda och vridfönster är två olika alternativ när det gäller val av fönster. Båda har sina egna fördelar och passar olika behov.

Sidohängda fönster

Sidohängda fönster är fönster som hänger i karmen och är fästa med gångjärn på karmens ena sida. Det innebär att de öppnas utåt. En stor fördel med sidohängda fönster är att de ger möjlighet att öppna hela fönsterhålet, vilket ger maximal ventilation och luftcirkulation i rummet. Dessa fönster är dessutom särskilt lämpliga för bottenvåningar eftersom de annars kan vara svåra att putsa inifrån.

Vridfönster

Vridfönster är fästa med ett vridbeslag i varje karm och öppnas utåt. De öppnas vertikalt och delar av fönsterhålet när de är öppna. En bra fördel med vridfönster är att de kan vridas 180 grader, vilket gör det enkelt att rengöra och putsa fönstrets utsida från insidan. Detta är dessutom väldigt praktiskt för fönster som är placerade högre upp eller på ovanvåningar, där det kan vara svårt att nå fönstren från utsidan. Vridfönster ger också bra ventilation, men de kan inte öppna upp hela fönsterhålet som sidohängda fönster kan göra.

Välj fönster beroende på vilken plats

När du väljer mellan sidohängda och vridfönster är det viktigt att ta hänsyn till platsen där fönstret ska installeras. Om det är på bottenvåningen och du vill ha maximal ventilation och möjlighet att öppna fönsterhålet helt, kan sidohängda fönster vara det bästa alternativet för dig. Om fönstret däremot är placerat högt upp eller på en ovanvåning och du vill ha enkelt tillgång för rengöring och underhåll, kan vridfönster passa mycket bättre.

Det är också viktigt att överväga vilken estetik och stil du är ute efter. Både sidohängda och vridfönster finns i olika material och stilar för att passa olika typer av husfasader och inredningsstilar.

Sammanfattningsvis passar sidohängda och vridfönster olika behov och beror helt enkelt på dina specifika behov och preferenser.  Sidohängda fönster ger maximal luftcirkulation och är perfekta för bottenvåningar, medan vridfönster är mer praktiska för platser där fönstren är högt placerade och när det är viktigt med enkel rengöring och underhåll. Kontakta oss för att få råd och tips för vad som just passar din bostad.

Boka gratis hembesök

Besöket tar ca en timme och då går vi igenom dina behov och svarar på dina frågor om fönster och montage. Vi ger dig en offert med fast pris som du kan ta ställning till. Bekvämt och tryggt. Du förbinder dig inte till något vid ett hembesök av oss. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort.

*” anger obligatoriska fält

Namn
Adress
För att skicka in detta formulär måste du godkänna vår integritetspolicy*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Fönsterbytarna