Kondens på glas, vad betyder det?

kondensfria fönster gör att du slipper kondens

Kondens på glas är ett vanligt fenomen som kan uppstå på fönster, särskilt på nya fönster som är väldigt tätt slutna. Det inträffar oftast under våren eller hösten när temperaturväxlingarna mellan dag och natt kan vara stora. Kondensbildning på glaset beror på skillnaden i temperatur mellan insidan och utsidan av fönstret.

Under natten kyls glaset ned på grund av den kalla yttertemperaturen. Eftersom fönstret är tätt slutet och isolerat, kan inte den varma inomhustemperaturen nå ut till ytterglaset som fortfarande är kallt. När morgonen kommer och temperaturen snabbt stiger, skapas en temperaturskillnad mellan in- och utsidan av glaset. Detta resulterar i att fukt i luften kondenserar och bildar små vattendroppar på ytterglaset.

Det är viktigt att veta att kondens vanligtvis försvinner snabbt när det blir ljusare eller när solen börjar lysa. Genom att höja temperaturen på glaset försvinner kondensen gradvis när värmen sprids och fukten avdunstar.

Kondensfria Glas

Om kondensen inte försvinner framåt förmiddagen och blir ett återkommande problem, finns det en lösning som kallas kondensfria glas. För att åstadkomma detta behandlas glaset med en särskild beläggning. Denna beläggning förhindrar att vattendropparna fastnar och bildar kondens på glasytan. Att välja kondensfria glas kan vara bra i situationer där man upplever att kondensbildning på fönstren är en störande faktor. Genom att applicera den speciella beläggningen på glaset minskar risken för att fukt ska kondensera och därmed bibehålls en klar och synlig glasyta.

Det är värt att veta att kondensbildning på fönstren inte alltid är ett tecken på att något är fel med fönstret i sig. Det beror som sagt oftast på temperaturskillnaden mellan in- och utsidan av glaset samt luftfuktigheten i rummet. Genom att förstå orsakerna till kondensbildning kan man vidta åtgärder för att minska eller få bort problemet helt och hållet.

Vad betyder kondens på glas?

Sammanfattningsvis kan kondens på glas uppstå när det är en stor temperaturskillnad mellan in- och utsidan av fönstret. Det beror på att det kalla ytterglaset inte når samma temperatur som den varma inomhusluften. Genom att välja kondensfria glas, där glasytan behandlas med en beläggning, kan man undvika eller minimera kondensbildning och därmed bibehålla en klar och synlig glasyta. Kontakta oss på Fönsterbytarna så hjälper vi dig med att välja rätt glas till dina fönster.

Boka gratis hembesök

Besöket tar ca en timme och då går vi igenom dina behov och svarar på dina frågor om fönster och montage. Vi ger dig en offert med fast pris som du kan ta ställning till. Bekvämt och tryggt. Du förbinder dig inte till något vid ett hembesök av oss. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort.

*” anger obligatoriska fält

Namn
Adress
För att skicka in detta formulär måste du godkänna vår integritetspolicy*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Fönsterbytarna