Fördelar med moderna PVC-fönster

Wasafönster pvc-fönster

I dag blir det allt vanligare att välja underhållsfria fönster såsom PVC-fönster istället för traditionella träfönster. Det finns olika sorters material att välja mellan, exempelvis trä/aluminium där insidan är av trä och utsidan består av aluminium, kompositfönster som i huvudsak består av plast samt PVC (rena plastfönster).

Kan man sätta ett PVC-fönster i alla typer av hus?

Känslomässigt kan det tyckas mer gediget med ett träfönster eller ett trä/aluminiumfönster, men det blir allt vanligare att sätta ett PVC (eller ett kompositfönster) i sitt hus. Åker vi söderut i Europa har de flesta husen PVC-fönster. Har man ett hus eller en fastighet med någon form av kulturell märkning är det inte säkert det är tillåtet att sätta annat än ursprungsmaterialet.

Idag kan PVC-fönster tillverkas i ett utseende som påminner om trä, det vill säga man lägger ”ådring” i plasten. Fönstren kan även fås med spröjs, och utbudet av färger är många.

Vilka fördelar finns det med PVC-fönster?

Förutom att priset oftast är något lägre jämfört med trä/aluminium- eller träfönster finns PVC-fönster tillgängliga både som utåtgående och inåtgående. Fönstren utrustas ofta med ett vädringsläge, en så kallad dreh kipp-funktion. Dreh-kipp innebär att ett inåtgående fönster går att öppna endast i överkant, vilket gör att man slipper lägga tid på att flytta blommor och annat från fönsterkarmen när man vill öppna fönstret. Det är även en ypperlig funktion som gör att man kan vädra utan att vara orolig för inbrott.

Finns det några nackdelar med PVC-fönster?

Det finns några nackdelar. Vill man byta färg på sina fönster kan det vara svårare att få färgen att fästa. Dessutom kan plastfönster inte repareras på samma sätt som träfönster om de skadas. De bredare karmarna på vissa plastfönster kan också innebära en något mindre glasyta jämfört med trä- eller trä/aluminiumfönster. Ett PVC-fönster som påminner om ett klassiskt träfönster i karmbredd är ett svensktillverkat PVC-fönster från Wasafönster.

Miljövänliga fönster

Idag ställs det höga krav på alla fönstertillverkare och miljötänket värderas högt. Därför tillverkas många PVC-fönster av 100 % återvunnen plast, där samma plast dessutom kan användas flera gånger vid nytillverkning.

Allt mer populärt i Sverige

Så frågan är: kommer svenskarna att välja plastfönster i samband med sitt nästa fönsterbyte? Med tanke på fördelarna som plastfönster erbjuder kan det mycket väl bli ett alltmer populärt val i Sverige. Dess låga underhållsbehov och överkomliga priser kan locka fler fastighetsägare att överväga plastfönster som ett praktiskt och ekonomiskt alternativ. Samtidigt kommer de som värnar om den traditionella känslan av träfönster fortsätta att hålla fast vid det.

Slutligen, oavsett vilket fönster man väljer, bör man välja ett fönster som passar ens behov och även välja ett fönster som rent estetiskt passar fastigheten.

Vill du veta mer om PVC-fönster, besök Wasafönster.

Boka gratis hembesök

Besöket tar ca en timme och då går vi igenom dina behov och svarar på dina frågor om fönster och montage. Vi ger dig en offert med fast pris som du kan ta ställning till. Bekvämt och tryggt. Du förbinder dig inte till något vid ett hembesök av oss. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort.

*” anger obligatoriska fält

Namn
Adress
För att skicka in detta formulär måste du godkänna vår integritetspolicy*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Fönsterbytarna