Fasta eller öppningsbara fönster?

Fast eller öppningsbara fönster?

Att byta fönster kan vara en kostsam investering. Det är därför viktigt att noggrant överväga vilka som behöver vara öppningsbara fönster och vilka som kan vara fasta fönster. Genom att göra detta kan man spara en hel del pengar. Ett fast fönster är nämligen betydligt billigare än ett öppningsbart, så att välja fasta fönster där det inte är nödvändigt att kunna öppna dem kan vara en smart strategi.

Välj fönster utifrån typ av rum

När det gäller fönster som man normalt sett öppnar är det oftast bäst att fortsätta ha öppningsbara fönster. Det kan vara fönster i till exempel köket eller vardagsrummet, där man behöver möjligheten att vädra eller släppa in frisk luft. Att byta dessa fönster till fasta skulle begränsa ventilationen och komforten i rummet. Så det är viktigt att se till att ha öppningsbara fönster i dessa utrymmen.

Säkerhet vid val av fasta eller öppningsbara fönster

Det är också viktigt att tänka på säkerheten vid val av fönster i sovrummet. I händelse av en brand eller annan nödsituation behöver att kunna ta sig ut genom fönstret. Därför bör fönster i sovrum alltid vara öppningsbara för att säkerställa en potentiell flyktväg. Om sovrummet har en altandörr kan man däremot välja ett fast fönster, eftersom altandörren kan fungera som en alternativ utväg i händelse av en nödsituation.

Det finns dock en del fönster som kanske aldrig öppnas eller behöver öppnas. Det kan  t.ex. vara fönster i källaren, garaget, förråd eller andra utrymmen som inte används särskilt ofta eller där man behöver vädra. För sådana fönster är det ofta bättre att välja fasta fönster istället. Genom att göra det kan man spara en hel del pengar vid fönsterbytet, eftersom fasta fönster generellt sätt är billigare än öppningsbara.

Slutligen är det viktigt att noggrant överväga vilka fönster som behöver vara öppningsbara och vilka som kan vara fasta. Fönster i rum som behöver regelbunden ventilation och fönster i sovrum för säkerhetsändamål bör fortsättningsvis vara öppningsbara. Å andra sidan kan fönster som sällan eller aldrig öppnas ersättas med fasta fönster för att minska kostnaderna vid ett fönsterbyte. Kontakta oss idag för att få hjälp med ditt fönsterbyte.

Boka gratis hembesök

Besöket tar ca en timme och då går vi igenom dina behov och svarar på dina frågor om fönster och montage. Vi ger dig en offert med fast pris som du kan ta ställning till. Bekvämt och tryggt. Du förbinder dig inte till något vid ett hembesök av oss. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort.

*” anger obligatoriska fält

Namn
Adress
För att skicka in detta formulär måste du godkänna vår integritetspolicy*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Fönsterbytarna